4

Într-o zi am început să animez şi mi-a plăcut

Ieri seara m-a apucat nostaligia şi-am început să “scotocesc” prin calculator căutând chestii vechi şi de mult uitate :-) . Aşa am dat peste un folder care se numea ‘OLD OLD Work’ şi care conţinea primele mele animaţii … vai ce m-am amuzat! Şi m-am gândit să vă împărtăşesc şi vouă câte ceva despre “începuturile” mele.

Îmi aduc aminte că nu demult primisem cadou o tabletă grafică şi, mai mult, descoperisem Toon Boom Studio. Asta era în urmă cu vreo 7 ani, Toon Boom Studio ajunsese la versiunea 3 iar eu aveam primul meu calculator.

Prima mea animaţie 2D, sacul de faină

Eram atât de nerăbdătoare să încep încât nu prea mă interesa să ştiu prea multe despre cum funcţionează programul sau ce se poate face cu el. Nu ştiam eu prea multe despre ce înseamnă timming în animaţie sau alte principii. Îmi era de ajuns să ştiu că are un timeline, layere şi buton de play. Nu mai zic când am văzut că poţi importa sunete. Ce mai, era divin!

Aşa că m-am apucat de treabă şi câteva ore mai târziu am terminat prima mea animaţie, pe care-am intitulat-o “Elvis Presley vs Flour Sack” (sau cam aşa ceva) :-)

Get Adobe Flash player

Dacă-mi aduc bine aminte, tocmai mă uitasem peste o carte şi citisem ceva despre idea de a anima un sac de făină … eram fascinată de ceea ce poţi face cu un simplu sac. Însă nu ştiu de unde am scos-o pe asta cu Elvis Presley, probabil că atunci făceam o “cură” de Elvis :-) .

Prima animaţie cu mâini şi picioare :-) , cowboy-ul Wild Will

Acum că văzusem cum stau treburile şi cât de bine mă descurc, m-am gândit să trec la ceva mai complicat şi să animez un personaj. Şi trebuie să recunosc că întotdeauna mi-a plăcut cum arată un cowboy, aşa că am trecut la treabă şi mi-am creat propriul cowboy pe care l-am botezat, cum altfel decât Wild Will.

Încă nu descoperisem că poţi face animatie Cut-Out şi că poţi avea Peg-uri, cu ajutorul cărora poţi aplica, de exemplul în cazul meu, rotaţii. Aşa că am redesenat fiecare frame, iar de la un frame la altul am uitat să mai pun anumite umbre, însă asta nu mai conta. Până la urmă animaţia se învaţă frame cu frame, deci eram pe drumul cel bun :-) .

Get Adobe Flash player

Iar dacă sunteţi atenţi se poate observa că nici cu engleza nu stăteam prea bine, dar nu mai conta. Apropo, am scris textul cu mâna pentru că să arate mai … autentic :-) .

Sper că nu v-am plictisit …

Pe vremurile acele locuiam în Regie, la P7, stăteam în camera cu alte 3 fete, nu aveam bucătărie sau alte dotări în afară de masă, dulap şi pat, însă avem o baie doar pentru noi 4 şi asta era mare lucru. Aveam şi Dâmboviţa la o aruncătură de băţ, era o plăcere să deschizi geamul primăvara, mai ales când nu se-auzea muzică de la terase :-) . Cunoscătorii ştiu 😛

O zi normală era compusă din ore de curs şi laboratore, intre 8-17 (câteodată stăteam chiar şi mai mult). Studiam Inginerie Electrică, secţia la care eram se numea pompos “Inginerie electrică asitată de Calculator”  iar eu probabil visam să ajung un mare inginer, aşa cum vroiau şi părinţii.

Avem un P2 la 400 Mhz (second hand bineînţeles), un monitor de 17″ pe care tocmai îl cumpărasem din spatele Regiei (cu banii din bursa de studiu) şi o tabletă Wacom Volito A6 pe care o primsem cadou.

De fiecare dată când desenam sau animam mi se părea c-am făcut ceva extraordinar, îmi plăcea idea de a anima dar nu mă gândeam atunci că o să-mi îndrept atât de mult faţa către animaţie. Tot ce făcem era din plăcere şi cu entuziasm, fără bani în buzunar sau stres.

Eheeee …. Ce vremuri! Tu cum ai inceput să faci animaţie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Filed in: Miscellaneous, Romanian, Toon Boom Studio
Tags: , , , , , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

4 Responses to "Într-o zi am început să animez şi mi-a plăcut"

 1. dumytru says:

  haha….faine faine…
  eu am inceput cu un profram “Tales Animator”

  pai :)) pe atunci nu aveam nici macar internet… l-am gasit pe un cd cumparat…(cd forum sau asa ceva)

  nu mai am animatia…

 2. renzo says:

  Bunaziua,doamna Cristina.As dori sa animez si eu cu Toon Boom,dar nu am bani ca sa-l cumpar,ce pot face?

 3. poti sa descarci varianta gratuita ptr 30 de zile, vezi site-ul toonboom.com

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC