4

Design de personaj pentru jocuri educaţionale

În trecut am mai prezentat articole în care am creet un personaj pornind de la schiţe în creion. Am dat viaţă unui Bodyguard bătăuş sau şefululi său, Mafiotul pitic şi îndesat. De asemenea îl avem pe Stinky, cowboy-ul nătăfleţ, împreună cu calul prietenos şi, bineînţeles, să nu uităm de Bulldogul cel rău şi de Pisicuţa drăgălaşă.

Însă de data aceasta aveam o altă abordare, creem personaje care urmează a fi folosite în proiecte educaţionale dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 8 ani (exemple de proiecte: ilustraţii, jocuri, animaţii), aşadar trebuie să avem tot timpul în minte motto-ul  SIMPLITATE.

Cum de am deschis acest subiect?

Ei bine, dacă vă uitaţi pe coloana din dreapta, în partea de sus a ecranului, puteţi vedea un banner unde scrie Insula Celor Mici. Este un proiect la care lucrez împreună cu Marcel,  un site educaţional al cărui scop principal este învăţarea matematicii de către cei mici, cu ajutorul jocurilor pe calculator. Mai multe despre Insula Celor Mici, găsiţi pe site sau pe pagina de Facebook, Insula Celor Mici.

Aşa că m-am gandit să povestesc cum au luat naştere aceste personaje şi cum se pregăteşte şi se realizează animaţia pentru jocurile dedicate celor mici.

Să trecem la treabă …

… şi să începem cu o serie de întrebări şi răspunsuri care să ne ajute să ne famliarizăm mai bine cu detaliile proiectului.

Care este publicul ţintă pentru proiectul respectiv?

În cazul meu, este vorba despe şcolari cu vârsta cuprinsă între 6 şi 8 ani.  Scopul jocurilor este învăţare matematicii, mai exact a operaţiilor de bază, prin joc.

Ce stil de desenat adoptăm?

Stilul de desenat trebuie să fie simplu, fără exces de detalii iar personajele trebuiesc realizare din forme simple (de exemplu, cercuri pentru corp şi cap, linii pentru mâini şi picioare).

Elementele de decor trebuie să fie caricaturizate, netrebuind să respecte proporţia şi/sau materialul din realitate.

Ce fel de personaje vom folosi?

Copii sunt receptivi la desene care reprezintă tot felul de animale, păsări, etc, cu statura de om. În cazul de faţă, vorbim despre 4 copii gândăcei: o furnică, o buburuză, o albină şi un gândăcel mai deosebit (astă este Cornel).

Deşi toate aceste personajele sunt insecte, în proiectul nostru ele sunt bipede şi se comportă ca nişte oameni.

Cum fac ca fiecare personaj să fie uşor de retinut şi plăcut copiilor?

Personajele trebuie să aibe un profil de personalite care să se regăsească cât se poate de mult şi în înfăţişarea fizică.

În cazul nostru, fiecare personaj reprezintă un copil, fie că este un copil pofticios şi mâncăcios, fie că este puţin timid sau este un copil foare studios ori unul care preferă înainte de toate, sportul. Folosindu-ne de desen, trebuie să scoatem în evidenţă  personalitatea personajelor, de la caz la caz.

Cum fac ca fiecare personaj să fie unic?

Chiar daca construim o personalitate în jurul personajelor, fiecare trebuie să aibă şi câte un element distictiv, mai ales datorită faptului că ne adresăm copiilor.

În cazul nostru, buburuza are nasul roşu si este cea mai grasă, albina are pantofii cam mari pentru corpul ei şi este singura cu aripi, furnica este cea mai slaba dar are capul destul de mare pentru curpul ei iar gândăcelul are faţa luguiaţă şi corpul plat.

Ce culori folosim pentru astfel de personaje?

Natura ne ofera palete de culori originale, rămâne însă să alegem cu cap :-) Dacă în realitate buburuza este roşie şi cu puncte negre atunci menţinem şi noi acest element distictiv, însă nu o să vedeţi pe o frunză o buburuză care poartă pantaloni mov :-).

Deci, ne folosim imaginaţia însă încercăm să încadrăm cumva toate culorile într-o paletă de culori “viu colorate”. Nu vrem să plictisim copii folosind culori posomorâte ori şterse, însă nu sunt recomandabile nici culorile foarte foarte saturate. Am scris mai multe despre culori aici.

Cam atât deocamdată! Facem o pauză însă voi reveni cât de curând cu partea a doua. Pentru cine este interesat de character design, cred că am subliniat mai sus câteva lucruri foarte utile.


Filed in: Romanian, The Small Island
Tags: , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

4 Responses to "Design de personaj pentru jocuri educaţionale"

  1. Stefy says:

    Awwwwwwww ce-mi place :D:D:D:D Bafta sa aveti cu proiectul. Mi se pare foarte tare

    ps: I miss drawing…crap…am intrat zilele astea intr-un magazin de specialitate si am iesit cu greu + ca erau multi copilasi care isi luau lucruri pentru scoala. 😀 :))

  2. Marcel says:

    Inca un “truc” este acela de a da un nume personajului. Odata ce-i dai un nume, care sa reflecte oarecum personalitatea sa, iti va fi mai simplu sa refinezi desenul si ttotodata “ti se deshide drumul” spre noi idei :)

  3. […] articolul anterior am pus pe hârtie acea listă de 6 întrebări pe care oricine ar trebui să şi le pună atunci […]

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC