6

Software pentru animaţie de la Toon Boom, partea I

Şi pentru că am discutat despre CelAction2D mă gândeam să discutăm un pic şi despre programele oferite de Toon Boom, nu de alta dar am cam folosit Toon Boom Studio pentru multe dintre tutorialele de pe acest site.

În acest articol voi face un rezumat al produselor din gama home users urmând ca în articolul următor să mă refer la cele din gama professionals.

Home Users …

… este gama de produse dedicată celor care animează mai mult sau mai puţin la nivel de amator; vă spun sigur că aceste programe pot fi folosite la fel de bine şi pentru proiecte mai complicate, însă deocamdată rămânem la titulatura de home users.

Toon Boom Studio

Este programul cu care ne-am tot jucat pe-aici. Pot spune că este un program ideal pentru cei care vor să înveţe să animeze digital. Este un program cu care te obişnuieşti foarte repede, interfaţa fiind  destul de prietenoasă iar partea de help este bine pusă la punct.

Programul permite fie desenarea elementelor direct pe scenă, în format vectorial, fie importul de imagini sau video prin diverse metode. Deci sunt acoperite cam toate segmentele de utilizatori.

La nivel de tool-uri pentru animaţie stă la fel de bine: permite animaţie folosind oase (bones animation, varianta mai simplă a rigging-ului, info aici) sau cut-out folosind Peg-uri (o chestie puţin diferită de ceea ce oferă Adobe Flash însă foarte utilă, mai ales pentru începători). Evident, nu te opreşte nimeni să animezi frame by frame, deci le-aveam pe toate.

Legat de audio, poate importa cam tot ce este la modă în ziua de azi (MP3, WAV) oferind totodată şi posibilitatea de a automatiza partea de lip-sync (vă pot spune că şi aici funcţionează destul de bine).

Deci, cam astea ar fi atuurile principale; mai multe informaţii găsiţi direct pe pagina Toon Boom Studio.

Toon Boom Storyboard

Am folosit Toon Boom Storyboard destul de puţin, ţin minte că am trecut la varianta Pro, în principal pentru că avea destul de puţine opţiuni. Totuşi, nici preţul nu este prea mare, undeva intre $99 şi $199, în funcţie de perioada anului şi de ofertele curente :-) .

Aşadar, Toon Boom Storyboard îşi face treaba atât cât poate el. Rulează ok, nu încetineşte sistemul de operare chiar dacă sunt importate în scenă imagini de dimensiuni mari,

În primul rând îl poţi folosi pentru a desena, beneficiind de toate avantajele desenului vectorial. Mi se pare ok şi din acest punct de vedere. Apoi, te poţi juca cu panel-urile, le poţi muta, schimba, adăuga sau şterge după cum doreşti. Programul îţi dă flexibilitatea de care ai nevoie la un storyboard, mai ales dacă eşti începător în domeniu :-) .

Ar mai fi alte câteva opţiuni mai mult sau mai puţin importante (de ex: poţi adăuga texte, poţi adăuga tranziţii, etc), însă cam atât. Ah! Şi nu poţi exporta decât ca imagini sau în format PDF; poate părea suficient pentru început dar cu timpul vei dori mai mult :-). De asemenea, nu poţi importa sunete şi nici nu-l poţi folosi pentru a crea un animatic :-) .

În concluzie, Toon Boom Storyboard mi se pare un program ok pentru începători însă, pe măsură ce avansezi, trebuie să te gândeşti serios la un upgrade, iar o variantă ar fi Toon Boom Storyboard Pro.

Dar despre Toon Boom Storyboard Pro şi despre celelalte programe din gama professional voi încerca să scriu într-un alt articol.

Tu ce părere ai despre gama de programe de la Toon Boom?


Filed in: Other Software, Romanian, Toon Boom Studio
Tags: ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

6 Responses to "Software pentru animaţie de la Toon Boom, partea I"

 1. CostyCypryan says:

  Interesant program, l-am descoperit acum ceva timp pe cand cochetam cu animatia 2d la nivel de amator, usor de invatat si cu multe features care cuprinde mai toate genurile de animatie(digitala, traditionala, cut-out, rotoscoping, stop-motion).
  Prima mea incercare in Toon Boom facuta dupa un tutorial modificat putin de mine.
  http://vimeo.com/23909924

 2. Cristis says:

  Buna Cristina,as vrea sa stiu cam ce parere ai de TVP animation pro?Ai lucrat cu el?

 3. Salut Cristis,
  Sincer nu am lucrat, nici macar nu l-am deschis vreodata insa din cate am vazut, in scoala daneza se foloseste ca soft principal in animatia 2d; deasemenea am vazut ca ei mai folosesc si Flash dar nu Toon Boom. Asa ca nu pot sa imi fac o parere :) Vrei sa iti schimbi uneltele? :))

 4. Cristis says:

  Am avut un proiect si am folosit tvp-ul si nu pot spune ca am fost foarte incantat de el.Are o gramada de erori pe care nu o sa le expun aici.In rest destul de usor de folosit.Iti recomand sa-l incerci.Ce mi-a placut in mod deosebit la el e ca imi permite sa rotesc suprafata de lucru similar unei mese de animatie.

 5. Am vazut interfata adica am vazut la altii cum lucreaza insa nu pot spune ca m-a atras asa tare incat sa-l incerc, poate intr-o zi cand nu o sa am ce face :))

 6. Marcel says:

  Aici este mai mult folosit pentru primul an de studiu, unde se invata animatia traditionala. Incep prin a lucra pe hartie, scaneaza si “ansambleaza” totul in TV Paint. Mai apoi, dupa vreo 2 luni, trec si deseneaza direct in TV Paint si mai apoi au si 1 sau 2 saptamani de lucru in Flash.

  Este folosit la greu si la Open Workshop, tot asa pentru ca este apropiat, ca si senzatie, de lucrul traditional.

  Cel putin asta am inteles eu :)

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC