0

Forţă şi echilibru în animaţie – Partea a III-a – Împingerea unui obiect

De data aceasta ne imaginăm cum un personaj impinge un obiect mare şi greu, să zicem de dimensiuni aproximativ egale cu cel din exerciţiul B. Personajul este situat cu faţa către obiect şi îl va împinge cu ambele mâini.

Un personaj împinge un obiect greu

Tot în exemplul B – Tragerea unui obiect, găsiţi şi teoria legată de forţele existente în mişcarea respectivă, cu precizarea că acolo nu am vorbit despre lucrul mecanic necesar ptr a mişca obiectul.

Lucrul mecanic este egal cu produsul dintre forţă, distanţa de parcurs şi cosinus din unghiul pe care îl fac direcţia forţei şi cea a deplasării. Presupunând că acest unghi este zero, avem cos(alpha)=1 şi deci putem scrie:

img_1

Dacă unghiul alpha este zero, atunci cos(alpha) = 1 şi formula lucrului mecanic arată astfel:

img_2

Exemplu …

examplec-push

  • C1. Personajul se pregăteşte – Personajul face un pas înainte, duce piciorul stâng în faţă având braţele îndoite; îşi poziţioneaza palmele în contact cu obiectul, spatele este drept, privirea înainte. Personajul nostru nu aplică nicio forţă, aceasta fiind de fapt poziţia sa de repaus.
  • C2. Personajul începe să aplice forţa de împingere – Mâinile sunt întinse, palmele sunt într-un contact fix cu obiectul, corpul se înclină puţin în faţă şi este acum curbat. Capul este aplecat cu bărbia între mâini iar picioarele sunt tensionte. Piciorul drept (acum în spate) este aproape întins, contactul cu pământul făcându-se doar cu vârfurile. Începe să apară fenomenul de patinare astfel încât contactul personajului cu pământul se va deplasa puţin în spate.
  • C3.  Personajul aplică o forţă  maximă de împingere – Corpul va fi şi mai solicitat faţă de poziţia anterioară. Mâinile sunt în continuare perfect întinse, palmele îşi păstrează poziţia de contact cu obiectul. Corpul este mai înclinat în faţă iar spatele este mai curbat, piciorul drept fiind perfect întins iar cel stâng este acum şi mai îndoit. Contactul personajului cu pământul (ambele picioare) s-a mai deplasat puţin în spate. Poate apărea fenomenul de alungire a picioarelor.

Concluzii

Acum nu ne mai rămâne decât să ne uităm peste cele de mai sus şi să vedem, aşa ca o recapitulare, care sunt solicitările la care este supus personajul:

  • trupul se va înclina o dată ce efortul creşte
  • braţele vor fi tot timpul întinse, iar contactul palmelor cu obiectul este stabil
  • contactul picioarelor cu pământul variază proporţional cu efortul depus


Filed in: Principles, Romanian
Tags: , , , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC