1

Realizarea unei animaţii – partea I – De la idee la scenariu

Probabil există foarte multe persoane mai avizate decât mine în a da sfaturi la acest capitol şi la fel de mulţi oameni avizaţi sau surse de documentare mai bune însă, am găsit de cuviinţă să încep această serie de articole de dragul animaţiei şi pentru că este frumos să avem pe acest site şi o astfel de abordare.

Totul începe cu o idee, astfel încât acest pas este foarte important. Fiecare idee este importantă şi trebuie notată pentru a nu fi mai târziu uitată. O idee duce la alta şi tot aşa, până ce se conturează un scenariu.

Scrierea scenariului se poate face folosind orice editor de text însă există programe sau plugin-uri care fac scrierea unui scenariu mult mai plăcută. Mie nu-mi place să mă apuc de treabă dacă n-am o cafea lângă mine şi toate programele de care am nevoie :) .
Acum câţiva ani am căutat un editor vizual de TeX/LaTeX şi aşa am dat peste Lyx, un program gratuit de tipul WYSIWYM (What You See Is What You Mean), unde formatarea documentelor se face automat, în funcţie de clasa aleasă.

Pentru utilizatorii de Lyx există o clasă intitulată “Hollywood”, special creată pentru a facilita scrierea de scenarii. Şi dacă tot suntem aici trebuie menţionată şi clasa “Broadway”, special creată pentru a facilita scrierea  pieselor de teatru. Aceste două clase vă vor face scrierea scenariului, precum şi tipărirea lui, o plăcere.

img_11

Pe parcurs ce scriu scenariul încerc să-mi imaginez cum va arăta personajul meu; dacă va fi gras sau slab, daca va fi de tip uman sau animal, înalt sau slab, etc., şi transpun toate aceste caracteristici în text, astfel încât să ştiu cât mai multe despre personaj, despre trăirile şi gesturile lui. De asemenea, tipul şi forma personajului meu imi vor influenţa desfăşurarea acţiunii, astfel încat această etapă este destul de importantă pentru mine.

Frazele din scenariu sunt scurte şi cât se poate de la obiect, lucru care este important atunci când scenariul este citit de o persoană neutră. Nu vreau să impovărez textul cu detalii inutile, doar de dragul de a umple paginile. Folosinf Lyx şi clasa “Hollywood” pot obţine o formatare “aerisită”, astfel că citirea scenariului nu este o povară nici chiar atunci când eşti obosit.

Tot legat de scrierea efectivă a textului, încerc să trec în paranteze mici detalii legate de acţiune, astfel încât cititorul să aibă posibilitatea de a vizualiza, în minte, ceea ce se va întâmpla pe ecran. De asemenea, semnalez foarte clar începutul şi sfârşitul unei scene, precum şi momentul când trec la o nouă secvenţă.
Dacă există narator sau dialog, atunci intervenţiile respective vor fi semnalate prompt, folosind o formatare specială.

Voi obţine în final un text aerisit şi foarte uşor de citit, lucru important mai ales dacă vorbim de multe pagini.

img_22

Imediat dupa ce voi fi terminat scenariul îl trimit câtorva prieteni pentru a aduna câteva păreri. Evident că vor urma modificări şi iar modificări, pentru că nu se poate să iasă perfect din prima :) (face parte din viaţă).


Filed in: How To basics, Medium, Romanian
Tags: , , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

One Response to "Realizarea unei animaţii – partea I – De la idee la scenariu"

  1. […] ce avem până acum este scenariul şi personajele aşa că suntem pregătiţi să începem storyboard-ul […]

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC