2

Animaţia unui mers, iluzia de mişcare

În acest articol ne propunem să demonstrăm cum se poare realiza o animaţie simplă folosind personajul creat de Cristina în articolul precedent (este vorba despre Mers normal, 2 picioare) precum şi o imagine de fundal realizată respectând o condiţie de baza (discutată mai jos).
Vom folosi Adobe Flash, datorită faptului că acest ‘truc’ se foloseşte atât la animaţie cât şi la jocuri.

Parţile importante ale animaţiei sunt următoarele:
  • animaţia de fundal
  • animaţia personajului

Animaţia de fundal este formată din două imagini identice, plasate una lângă cealaltă, şi animate într-un loop infinit. Ne propunem să desenăm o imagine de fundal care să aibă partea din dreapta şi partea din stânga identice (mă refer la o zonă lată de câţiva pixeli) astfel încât, atunci când imaginea va fi duplicată şi apoi cele două  imagini vor fi plasate una lângă cealaltă, să pară că cele două imagini sunt un tot unitar şi formează de fapt o singură imagine.

Pentru mai multe detalii haideţi să ne uităm peste schiţa de mai jos. Zonele haşurate sunt zonele care sunt identice, lucru care ne ajută la realizarea unei animaţii de fundal continuă.

bg-image-how-to

Aşadar, vom folosi două imagini identice pe care le vom anima într-un loop, astfel încât să obţinem senzaţia de mişcare de care avem nevoie. În imaginea de mai jos se pot observa cum arată de fapt cele două imagini atunci când sunt plasate una lângă cealaltă şi cum se unesc zonele similare.

bg-image-list

În centru scenei vom pune personajul nostru care, ca şi obiect (movieclip), va sta pe loc. Totuşi, animaţia personajului va fi una de mers, deci personajul nostru va merge pe loc :) .

Personajul nostru a fost importat în Adobe Flash folosind un plugin care ne permite să importăm proiecte de Toon Boom Studio (Toon Boom Studio Importer).

Ca să recapitulăm, avem un personaj care merge pe loc şi un fundal care se deplasează pe orizontală, într-un loop infinit. Ingredientele fiind stabilite, va rezulta o animaţie care sugerează deplasarea personajului nostru. Rezultatul poate fi văzut mai jos, alături de un scurt tutorial video.

Get Adobe Flash player

Iată şi tutorialul video de care vă spuneam …

Get Adobe Flash player


Filed in: Adobe Flash, Characters, Easy, Flash Content, Objects, Romanian, Video Content
Tags: , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

2 Responses to "Animaţia unui mers, iluzia de mişcare"

  1. catalin says:

    Parca mi-ati citi gandurile :)). Chiar aveam nevoie de chestia asta pentru o mica reclama la scoala. 5/5

  2. Cristina says:

    Sa-ti fie de bine atunci 😀

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC