10

Toon Boom Studio – Timeline – partea a II-a

Continuăm articolul intitulat  “Toon Boom Studio – Timeline – partea I” cu descrierea tipurilor de elemente folosite pentru Timeline.

3.6 Element de tip multimedia (Media) – poate conţine fişiere multimedia, cum ar fi fişierele swf sau audio.

3.7, 3.8, 3.9 – sunt elementele care permit creare de efecte speciale; lafel ca şi în cazul ataşării mişcărilor unor elemente folosind Peg-uri, aceste elemente sunt ataşate elementelor de tip desen. Cele 3 sunt detaliate mai în cele ce urmează:
3.7 Color Transform Effect – permite adăugarea efectelor legate de culoare, cum ar fi tranziţia (trecerea) dintre 2 culori sau transparenţa, de exemplu creare unui foc sau fum.
3.8 Clipping Effect – permite adăugarea unei măşti, iar prin mască mai refer la un element folosit pentru a vazualiza doar o parte dintr-un alt element (elementul mascat, cel caruia i se aplică masca) comform formei elementului de tip mască.
3.9 Drop Shadow Effects – permite adăugarea automată a unei umbre, a cărei formă poate fi modificată după aplicare.

Observaţii:

– fiecare tip de element reprezintă un layer separat.

– fiecare element (layer) este caracterizat printr-un set de proprietăţi (tip, poziţie, dimensiuni, etc) ce pot fi vizualizate şi modificate folosind fereastra Properties (Window > Properties).

– elementele ce deţin doar conţinut propriu-zis sunt elementele 3.1 Drawing şi 3.2 Image.

– elementul ce deţin informaţia legată de mişcare (translaţie, rotaţie, scalare) este elementul 3.4 Peg.

– Peg-urile pot fi folosite şi pentru a grupa mai multe elemente (de exemplu Drawing, Image, etc) sub acelaşi părinte, fără a exista vreo mişcare de orice tip aplicată vre-unuia dintre layere.

– pentru a ataşa o mişcare unui element static de tip Drawing, Image, Camera este necesar a creea un Peg, care din punct de vedere ierarhic este părinte, iar elementele statice sunt copii (vezi punctul 5 din partea a II-a).

– pentru a modifica numele fiecărui element avem două modalităţi: click dreapta pe layer > Rename Element sau dublu click pe numele layer-ului.

– elementele care nu apar în Exposure Sheet, ci doar in Timeline, sunt următoarele: 3.4 Peg, 3.5 Camera, 3.7 Color Transform Effect, 3.8 Clipping Effect, 3.9 Drop Shadow effect.

4. Add Drawing Element – este de fapt o scurtătură a operaţiunii de adăugare a unui element de tip Drawing (vezi punctul 3.1 din partea I).

5. Add Peg/Add Parent Peg – scurtături pentru operaţiunile de adăugare a unui element de tip Peg (vezi punctul 3.4 din partea I); folosind opţiunea Parent Peg acesta va crea automat Peg-ul ca fiind parinte al layer-ului selectat.

6. Scene List – modul de vizualizare a scenelor. Menţionez faptul că un proiect Toon Boom Studio se poate organiza pe mai multe scene, iar pentru adăugarea (+)/ştergerea(-) scenelor se foloseşte ferestra Scene Manager, Window > Scene Manager.
Scenele nu schimbă cu nimic ordinea frame-urilor filmului, frame-urile din fiecare scenă sunt unite cu frame-urile din scena anterioară şi cu cele din scena următoare, formând un singur timeline cu toate frame-urile filmului respectiv, care vor fi mai apoi exportate comform crietriilor alese de către utilizator.

scene-list

7. Show Contextual Menu – scurtătură a opţiunii Add Element, aici găsim din nou lista elementelor existente.

Listă cu operaţiunile cel mai des folosite în fereastra Timeline:

– Add keyframe (adăugarea unui keyframe) – click dreapta pe frame-ul unde vreau să creez keyframe (celula) > Add Keyframe.

– Remove frame (ştergerea unui singur frame cu conţinut) – click dreapta pe frame-ul pe care vreau să-l sterg > Exposure > Remove Exposure.

– Extend exposure (extindrea frame-urilor cu conţinut) – click dreapta pe frame-ul gol până unde vreau să extind conţinutul unui layer > Extend Exposure.

–  Add Exposure (adăugarea câte unui singur frame cu conţinut) – click dreapta pe unul dintre frame-rile deja existente ce au şi conţinut > Exposure > Add Exposure.

Cam asta ar fi de zis!!! … cel puţin deocamdată Acum puteţi urmări cum mă joc puţin cu layerele de tip Drawing, Image şi Peg, iar ca rezultat voi obţine structura de layere de mai jos.

layers-list

Get Adobe Flash player


Filed in: Romanian, Toon Boom Studio, Video Content
Tags: , , , , , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

10 Responses to "Toon Boom Studio – Timeline – partea a II-a"

 1. Cristina says:

  Merci mult!

  Sper sa atrag cat mai multi adepti ai animatiei digitale … trebuie sa incerce cineva si in Romania :))

 2. scrie-mi pe email pt a discuta despre colaborare

 3. Cristina says:

  Sa stii ca ti-am trimis un mail 😀

 4. Catalin says:

  Sa stiti ca m-am descurcat singur sa aflu cum merge lip sync-ul :)) ma rog, nu prea stiu eu sa-l sincronizez dar ma bucur ca am invatat ceva singur.

  Si cum sa folosesc camera (misc pe canvas sau sa fac zoom pe ceva), a fost tare folositor clipul acela in care mi-ati explicat cum sa folosesc functiile (pt zoom am folosit “Top View”).

  Acum incerc sa ma concentrez pe lucrul cu desene importate din PS, fiindca-i destul de greu sa le fac in TB fara sa am tableta… asa in PS ma mai descurc cu pen tool.

 5. Cristina says:

  @Catalin Se pare ca te descurci binisor … bravo

  Daca mai ai vreo nelamurire te ajutam cu placere

  keep working :)

 6. […] Vă invit să urmăriţi şi video-ul de mai jos pentru că acolo, veti vedea cum am impartit în mai multe elemente personajul meu, cum am poziţionat fiecare element pe scenă în raport cu alte elemente, care sunt relaţiile părinte-copil sau cum animez folosind Peg-uri (vezi articolele legate de Timeline, partea I si partea a II-a) […]

 7. Aliosa says:

  Cristina, nu imi vine sa cred ca cineva in romania a facut un tutorial pt toon boon studio, sper sa fie mai multe ca vreau sa invat cu peguri :)

  merci mult si sa sti ca munca ta este apreciata!

 8. Cristina says:

  Salut Aliosa,

  Categoric vor mai fi tutoriale video legate de TBS si nu numai 😀

  Multumesc si eu pentru apreciere si ma bucura faptul ca tutorialele mele iti sunt de folos

  see you

 9. Dana says:

  Buna,
  As dori sa te rog sa ma ajuti intr-un proiect care ar implica dezvoltarea emotionala si sociala a copiilor. Sunt psiholog, scrie-mi daca esti de acord pe adresa mea de mail. Dana

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC