5

Construcţia mâinii – forma generală

Atunci când desenezi un personaj, fie el uman sau animaluţ, una dintre părţile corpului cele mai importante şi cele mai sugestive sunt mânile, şi aici mă refer  doar la palme.

În domeniu al animaţiei, fie ea 2D sau 3D, varianta generală a mânilor este cea cu 4 degete şi nu cu 5 degete. Când spun varianta generală mă refer la faptul că aceste mâini pot fi folosite atât pentru personaje feminine, masculine dar şi pentru copii. Bineînţeles că se poate discuta şi despre mai multe tipuri de mâini cum ar fi: mâna femeii, mâna barbatului, mâna adolescentului, mâna copilului sau mâna unei persoane in vârsta, însă acestea rămân de discutat altă dată.

Eu vă propun să desenăm în 3 etape un set de 12 mâini; şi vom începe cu forme simple pentru ca într-un final să ajungem la desene detaliate.

Forma de bază a mâinii este cercul, care reprezintă palma (atât interiorul cât şi exteriorul),  iar degetele le grupez după nevoie: degetul mare este întotdeauna singur însă restul degetelor le pot grupa câte 3 ( cazurile 1, 2, 3, 4, 5, 7, 12)  sau câte 2 (cazurile 6, 8, 9, 10, 11)

hands1

După cum observaţi toate mâinile au un lucru în comun şi anume faptul că palma este complet vizibilă. Am ales aveastă perspectivă din ideea de a vă obişnui cu construcţia şi proporţia mâinii, urmând ca într-un articol viitor să vă prezint şi alte perspective poate mai interesante.

După ce am stabilit poziţia degetelor, sau mai bine zis după ce am stabilit grupurile de degete şi poziţia lor în raport cu palma, trebuie să adaugăm degetele astfel încât acestea să urmărească conturul stabilit.

hands2

Avem forma de bază a mâinii deci urmează micile detalii, cele care fac diferenţa, şi anume cutele (atât pentru palme în sine cât şi pentru degete), iar pentru că discutăm despre desene animate atunci exista şi câteva trucuri:

1. se exagerează puţin baza degetului mare cât şi podul palmei.

2. se desenează un mic oval la baza mâinii din ideea de a da impresia că personajul poartă o mănuşă (de obicei aceasta este de culoare albă).

3. dacă mâna este desenată dintr-o perspectivă care permite vizualizarea exteriorulului palmei atunci se obişnuişte a se desena câte 3 liniuţe pe această parte a mâinii.

hands3

Pentru unii desenarea mâinilor pare puţin dificilă, însă eu nu aş spune că este dificil să desenezi mâini ci mai degrabă este tricky 😀 , trebuie să priveşti mâna ca şi cum personajul ar purta o mănusă din aceea cu un singur deget … cu toţii aveam astfel de mănuşi când eram copii :) .

Cea mai bună metodă de a învăţa să desenezi mâini este de  a-ţi observa şi desena propria mâna ţinând creionul în mâna dreaptă (asta dacă eşti dreptaci) şi incercând să schiţezi poziţia mâinii stângi.


Filed in: Easy, Hands, Romanian
Tags: , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

5 Responses to "Construcţia mâinii – forma generală"

 1. […] articol trecut am discutat despre desenul mâinilor, cazul general. Am prezentat acolo forma generală a mâinii unui personaj, o formă ce poate fi folosită pentru […]

 2. nu stiu says:

  o mana are 4 degete? mai gandeste-te.

 3. Cristina says:

  In animatie se poate orice. Inca nu te-ai prins de asta?

 4. Anonim says:

  In animatie exista conceptul de “Exageration”.

 5. da, in animatie exista conceptul de “exaggeration” :)

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC