0

Legile fizice ale desenului animat – partea I

Atunci când îţi propui să dai viaţă unui personaj animat sau când îţi propui să realizezi un desen animat, chiar şi de câteva secunde, ar trebui luate în considerare anumite principii. Aceste principii fac referire la forma şi dimeniunile personajului, la poziţie si direcţie, la elasticitatea personajului (întidere şi/sau comprimare), la ritm şi pauză în desfăşurarea unei acţiuni, la anticiparea pericolului, etc. Toate aceste lucruri au un singur scop, şi anume acela de a creea un personaj plin de viaţă şi foarte flexibil în mişcările pe care le face.

Se pot enunţa 10 astfel de legi generale, însă în acest articol voi vorbi doar despre 5 dintre ele, urmând ca restul să fie prezentate intr-un articol viitor.

Legea 1: Orice personaj aflat în aer (in urma unui aşa zis accident) va rămâne în aer până când acesta va deveni conştient de situaţie. Dacă personajul ar avea aripi acesta şi-ar pierde abilitatea de a zbura. În momentul contactului cu pământul, personajul se va compacta sau pur şi simplu va intra în pământ.

legea-1

Legea 2: Orice personaj ce va trece print-un corp solid (de exemplu un zid) va lăsa în urmă o gaură ce va avea forma siluetei sale. Fenomenul este cunoscut cu numele de ‘silhouette of passage’ şi este specific victimelor unor explozii directe sau încercarii de a evada dintr-o încapere (datorită fricii).

legea-2

Legea 3: Anumite personaje pot trece de un zid dacă acestea deseneseaza o ieşire pe zidul respectiv ( de exemplu o uşă sau o gură de tunel). Orice alt personaj care va încerca să folosească ieşirea respectivă se va izbi de zid, adică uşa sau tunelul vor fi false.

legea-3

Legea 4: Toate principiile gravitaţiei sunt neglijate atunci când apare frica.

  • un personaj aflat în cădere poate fugi pe loc în aer până ajunge să se agaţe de ceva.
  • un şoc puternic (zgomot sau lovitură) poate propulsa un personaj în afara pământului.

legea-4

Legea 5:  Orice personaj poate lua forma obiectelor cu care interacţionează. Personajele pot fi găurite, turtite, alungite, tăiate însă nicodată ditruse total, iar schimbarea formei personajului este doar una temporară, personajul fiind de fiecare dată capabil de a reveni la forma sa iniţială.

legea-5

Cam atât deocamdată. Ne vedem la lecţia următoare, în câteva zile. Pe curând!!


Filed in: Easy, Principles, Romanian
Tags: , , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC