0

Expresii faciale – partea a II-a

De data aceasta m-am gandit să studiem un pic expresiile faciale ale unui personaj feminin, şi anume o ursoaică; asta pentru că în partea I am tratat expresiile unui urs :). Pe parcursul acestui articol voi face comparaţii între aceste două personaje, pentru a vedea care sunt asemănările şi deosebirile între un personaj feminin şi unul masculin, de aceea sugerez să urmariţi cele doua articole în paralel.

Ca de obicei, începem desenul cu forme simple prin care reprezentăm proporţia capului (craniul şi obrajii) dar şi poziţia acestuia. În primul desen nu avem nimic sugestiv care sa indice exprimarea unei emoţii (facem lucrul acesta abia din a doua schiţa) însă putem face o comparaţie între urs şi ursoiacă:

 • ursul are obrajii mari în comparaţie cu craniul, şi nu are încă definită bărbia
 • ursoaica are obrajii mici în comparaţie cu craniul, iar bărbia este puţin ascuţita

ursoiaca1 - forma de baza

Indiferent ce personaj animezi, fie că este un personaj uman sau unul animal, fie că este de sex feminin sau masculin, expresia facială se bazează pe modificarea a patru elemente: sprâncene, ochi, pleoape, gură (include şi bărbia).  Astfel, din a doua schiţă am adăugat ochii şi gura, iar sprâncenele şi bârbia vor apare din cel de-al treilea desen.

Deosebirile dintre ursoaica şi urs ar fi urmatoarele:

 • ursoaica are ochii mai mari
 • ursoaica are gura mai mică
 • ursul are nasul mai mare
 • ursoaica are urechile mai mici

Prin reprezentarea mai mică a unor elemente sugerez faptul că un personaj feminin are o faţă mai mică şi mai delicată decât unul masculin.
Un rol important în reprezentarea ochilor unui personaj feminin îl au pleoapele – în majoritatea cazurilor acestea sunt vizibile şi asta din motivul că vrem să sugerăm faptul că ursoiaca noastră este ‘aranjată’ – în sensul de machiaj :) .
O observaţie cu privire la ochii ursoaicei o putem face referitor la desenul din dreapta jos (starea – vicleană): ochii nu sunt simetrici, şi nici nu trebuie să fie, o privire nesimetrică marchează dă efect puţin dramatic, personajul fiind capabil să exprime o situaţie plină de tensiune.

ursoiaca2 - stabilirea trasaturilor

Mergem mai departe cu cel de-al treilea desen şi deja ne apropiem de varinata finală. Personajul are acum ochii foarte expresivi şi asta datorită sprâncenelor, gura prinde volum datorită buzelor, iar smocul de păr din frunte îi dă un plus de feminitate. Este de reţinut faptul că un personaj feminin are sprâncenele mai subtiri şi mai lungi decât unul masculin, şi în ambele cazuri sprâncenele tind să urmeze forma ochilor.

ursoiaca3 - definitivarea trasaturilor

Am ajuns cu desenul în varinta finală şi am adăugat următoarele detalii:

 • genele (în general sunt de ajuns doar 3 fire pe pleopa de sus)
 • blana din obraji (trei smocuri mici de blană pe fiecare obraz)
 • alunita de pe obrazul stang al personajului (pentru a crea încă un plus de feminitate)
 • smocul de par din frunte prinde volum

ursoiaca4 - adaugarea trasaturilor

La toate detaliile  de mai sus se mai adaugă şi corpul, care în cazul nostru nu este într-o varianta detaliată, însa are totuşi puterea de a intări exprimarea emoţiilor.

În concluzie, exprimare unei emoţii presupune două mari părţi:

 • expresia facială: şi aici ne referim atât la poziţia capului cât şi la direcţia în care priveşte personajul, dar şi la expresia feţei
 • limbajul trupului, care trebuie să fie în completarea poziţiei capului şi a expresiei feţei


Filed in: Easy, Facials, Romanian
Tags: , , , , , ,

Related Posts

Bookmark and Promote!

Leave a Reply

Submit Comment© 2019 ANIMATIC